jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Dżem czereśniowy z whisky

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

dżem czereśniowy z whisky doskonały do bułeczki na śniadanie

Dżem czereśniowy z whisky

Składniki:

Dżem czereśniowy z whisky

 

  • 1,3 kg czeresni
  • 70 dag cukru
  • 2 łyżki whisky
  • 1 opakowanie żelfixu

Sposób przygotowania:

Dżem czereśniowy z whisky
Czereśnie umyć, odsączyć, wydrylować, przełożyć do sporego rondla. 2 łyżki cukru wymieszać z żelfixem i dodać do owoców. Masę doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu cały czas mieszając i dokładnie rozcierając grudki żelfixu. Pozostały cukier dodać do wrzącej masy, ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyc ogień i smażyć przez 1 minutę. Wlać whisky, zamieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do przygotowanych słoików i natychmiast szczelnie zamknąć.