szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Dżem jabłkowy z koszteli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ten dżem wychodzi bardzo słodki, gdyż kosztele same w sobie już sa dosyć słodkie. Jednak ja zawsze robię kilka takich słoiczkó na zimę.

Dżem jabłkowy z koszteli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem jabłkowy z koszteli

 

  • 1 kg obranych jabłek koszteli
  • 400 g cukru
  • 1 konfiturex do przetworów

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowy z koszteli
Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Po obraniu ma być ich kilogram. Jabłka kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z opakowaniem konfiturexu. Przekłądamy na głęboką patelnie i gotujemy ciągle mieszając. Gdy owoce się zagotują i będą miękkie wsypujemy cukier i mieszając gotujemy minutę. Zdjemujemy z ognia i mieszamy jeszcze minutę aż zniknie piana. Przekładamy do wyparzonych słoiczków zamykamy i ustawiamy do góry dnem na kilka minut, ja zostawiam do wystygnięcia.
Dżem jabłkowy z koszteli
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy
Dżem jabłkowy z koszteli
Przygotowane jabłka mieszamy z opakowaniem
Dżem jabłkowy z koszteli
Do gotujących się jabłek dodajemy cukier i mieszamy
Dżem jabłkowy z koszteli
Grace jabłka przekłądamy do wyparzonych słoiczków.