xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Dżem jagodowy z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój pierwszy dżem jabłkowo jagodowy. W tym roku z całą pewnością też zamknę w słoiczkach jagody i jabłka przesmażone z dodatkiem cukru.

Dżem jagodowy z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem jagodowy z jabłkiem

 

  • 1 kg jabłek
  • 1,5 - 2 szklanki jagód leśnych
  • 1/2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Dżem jagodowy z jabłkiem
Jagody umyj i odsącz na sicie. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce jarzynowej. Owoce przełóż do garnka (z grubym dnem lub powłoką ceramiczną) dodaj cukier i smaż, najpierw na dużym ogniu, a kiedy owoce się zagotują i puszczą sok, ogień zmniejsz na mały, smaż do momentu aż owoce zgęstnieją. Dżem przełóż do czystych słoiczków, szczelnie zamknij i pasteryzuj ok.15min
Dżem jagodowy z jabłkiem
Jagody myjemy i odsączamy na sicie
Dżem jagodowy z jabłkiem
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej
Dżem jagodowy z jabłkiem
Jabłka i jagody przekładamy do garnka i dodajemy cukier
Dżem jagodowy z jabłkiem
Owoce z cukrem smażymy do momentu puszczenia soku i zgęstnienia.