Dzika kaczka duszona z oliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z makaronem lub kaszą perłową.

Dzika kaczka duszona z oliwkami

Składniki:

Dzika kaczka duszona z oliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Dzika kaczka duszona z oliwkami
Kaczkę sprawić, umyć, natrzeć solą, pieprzem i jałowcem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, włożyć kaczkę i zrumienić ze wszystkich stron. Następnie podzielić kaczkę na porcje. Włożyć ponownie do rondla, dodać obraną i posiekaną cebulę, oliwki i przyprawy, podlać rosołem i dusić pod przykryciem, skraplając winem. Gdy kaczka będzie miękka, wyjąć ją, usunąć większe kości, a sos przetrzeć przez sito. Łyżeczkę mąki zrumienić na maśle, rozprowadzić pozostałym rosołem i wlać do sosu. Ponownie do sosu włożyć kaczkę, dodać maderę i dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać z makaronem lub kaszą perłową.

Tagi:

beza kaczka bezy