montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Enchiladas

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Enchiladas - tortilas inaczej :)

Enchiladas

Składniki:

Enchiladas

 

  • Na 10 sztuk torilas:
  • 250 g mąki kukurydzianej lub pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g smalcu domowego
  • olej do smażenia

 

  • Na nadzienie i sos:
  • 250-500 g gotowanego mięsa z kurczaka (ja dałam 250 g i było ok)
  • 100 g zielonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 400 g pomidorów z puszki (razem z sokiem)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajo
  • 1/4 l śmietany
  • sól

 

  • Ponadto:
  • Parmezan lub inny ser do posypania
  • peperoni konserwowe lub inne ostre papryczki do zagryzania

 

Sposób przygotowania:

Enchiladas
Pomidory, paprykę (wydrążoną) i cebulę zmiksować na papkę. Na patelni rozgrzać olej. Dodać papkę i 3 min podgrzewać. Jajo roztrzepać z śmietaną i mocno posolić. Następnie wymieszać z całością. Na małym ogniu dalsze 3 min podgrzewać mieszając. Zdjąć z ognia. Pokrojone na nieduże kawałki mięso wymieszać z połową sosu. Przygotować żaroodporną brytfanę. Najlepiej dużą albo dwie. Uwaga! Moim błędem było że wszystkie 10 enchiladas umieściłam ciasno w jednym naczyniu. Lepiej zostawić trochę miejsca aby można było je jeszcze do jedzenia ręką wyciągać :)
A więc składniki na tortilas wymieszać dodać wodę około 175 ml. Zagnieść ciasto podzielić na 10 części. Z każdej części uformować kulkę a następnie rozwałkować na cieńki placek. Smażyć na niewielkiej ilości oleju po obydwu stronach. W jeszcze gorące kłaść farsz i i złożyć na pół. Ułożyć w brytfannie. Polać resztą sosu, posypać parmezanem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (w otwartej brytfanie) około 20 minut. Podawać z peperoni.