iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Euforia z makiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po zjedzeniu tego ciasta od razu wiemy skąd ta euforia. Jest tak pyszne, że nie sposób nie dostać euforii.

Euforia z makiem

Składniki:

Euforia z makiem

 

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • łyżka oleju.
  • Ciasto makowe:
  • 20 dag trzykrotnie zmielonego maku,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 10 dag masła,
  • 10 dag cukru,
  • 4 jajka,
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich,
  • 10 dag rodzynek namoczonych w gorącej wodzie.
  • Masa do przełożenia:
  • 20 ml śmietany kremówki,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • kostka masła.

Sposób przygotowania:

Euforia z makiem
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao na koniec dodać łyżkę oleju, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Mielony mak przekładamy do rondla, zalewamy mlekiem, następnie należy go zagotować i zestawić. Masło ucierać z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Do masy maślanej dodać mak, mielone orzechy, rodzynki, oraz ubite na sztywno białka. Masę wykładamy do blaszki o rozmiarach upieczonego uprzednio ciasta, pieczemy 40 min. w temp. 170 stopni. . Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladę. Masło ucieramy, łączymy z masą ciemna. B blaszce układamy połowę biszkoptu, smarujemy 1/3 masy i układamy drugi biszkopt, smarujemy kremem, wykładamy ciasto makowe i smarujemy resztą kremu, dekorujemy cukierkami dekoracyjnymi.