Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

fondue wg Danuty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie to jest specjalnością kuchni szwajcarskiej.

fondue wg Danuty

Składniki:

fondue wg Danuty

 

 

Sposób przygotowania:

fondue wg Danuty
Czosnek rozcieramy w prasce. Nacieramy naczynie żaroodporne. Do tak przygotowanego naczynia wlewamy wino wytrawne. Doprawiamy je szczyptą soli, a także startą (w międzyczasie) gałką muszkatołową. Wszystko podgrzewamy, ciągle mieszając. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wsypujemy go do gotującej się na małym ogniu masy. Nadal mieszamy, aż potrawa uzyska gęstą, płynna konsystencję. Na koniec doprawiamy szczyptą pieprzu i wlewamy koniak. Potrawa już gotowa.Podajemy ją z kostkami chleba (nabijamy go na widelczyk i moczymy w gotowym daniu).

Tagi:

sery chleb ser