aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Faworki- polecam wszystkim.

faworki

Składniki:

faworki

 

  • 3 szklanki mąka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 lyzeczka proszek do pieczenia,
  • 2 lyzki cukier,
  • 5 żółtka,
  • 3 lyzki maslo,
  • 2 lyzki ocet,
  • 7 lyzek śmietana gęsta,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

faworki
Faworki zazwyczaj robię raz w roku, choć zdarza się, że najdzie mnie ochota i robię jako taką zachciankę. Najpierw zoltka jajek ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy smietane, maslo, ocet. Następnie posupujemy ciasto mąką przesianą przez sitko i zagniatamy ciasto. Ciasto walkujemy i wycinamy paski, nacinajac na srodku i przekladajac jeden koniec przez srodek. Smazymy na oleju. Posypujemy cukrem pudrem,

Tagi:

faworki chrust