mbakowska2011

mbakowska2011

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Fale Dunaju z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Powiem tylko tyle że ciasto jest pyszne ;)

Fale Dunaju z jabłkami

Składniki:

Fale Dunaju z jabłkami

 

  • Składniki na ciasto:
  • kostka masła lub margaryny
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • olejek rumowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 jabłek

 

 

  • Składniki na polewę:
  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • albo gotowa polewa lub starta na tarce gorzka czekolada

 

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z jabłkami
Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olejek rumowy, resztę składników i na koniec pianę z białek. Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao. Utrzeć. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć jabłka. Piec około 45 minut w temperaturze 180-190 stopni C. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Polewa: do garnka wsypać cukier puder, kakao, dodać 2 łyżki wody i margarynę. Zagotować, wystudzić. Przekładanie ciasta: ciasto - krem - polewa. Smacznego:-)