Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Fasola z wieprzowiną po hiszpańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszne danie może być podawana na co dzień jak i na okazjonalne posiłki.

Fasola z wieprzowiną po hiszpańsku

Składniki:

Fasola z wieprzowiną po hiszpańsku

 

  • 40 dag białej fasoli,
  • 25 dag wieprzowiny,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 6 plasterków hiszpańskiej kiełbasy czosnkowej ( można zastąpić czosnkowym salami),
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Fasola z wieprzowiną po hiszpańsku
Fasolę przebrać, umyć i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować na wolnym ogniu w wodzie w której się moczyła. Gdy fasola prawie miękka posolić. Przestudzić, odcedzić. Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zrumienić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem. Dodać wieprzowinę, fasolę i pokrojoną w paseczki kiełbasę. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.