szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolka po bretońsku to sycące i rozgrzewające danie. Często gości na naszym stole, bo to jedno z naszych ulubionych dań.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 2 paczki białej fasoli
  • 6 lasek kiełbasy, np. śląskiej
  • Kawałek wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołu wołowego
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego , ok. 200 g
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę przepłukać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Jeśli chcemy skrócić jej czas gotowania najlepiej zalać fasolę wodą wieczorem. Gdy będzie miękka posolić. Dodać kawałek boczku, który wyjąc po ok. 10 minutach, kiedy fasolka nabierze smaku wędzonki. 4 laski kiełbasy podsmażyć i przełożyć do fasoli. Dwie pozostałe pokrojone w kostkę dodać bez przesmażania. Podlać wodą. Do gotującej się fasolki dodać kostkę rosołową, koncentrat, keczup, mieloną paprykę i ząbki czosnku.Gotować tak długo aż fasolka zgęstnieje.