ewawrc

ewawrc

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Faszerowane pieczarki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gorąco polecam jako przystawki na różnego rodzaju imprezach :)

Faszerowane pieczarki

Składniki:

Faszerowane pieczarki

 

  • 6 dużych pieczarek
  • 2 plastry szynki szynki pokrojone w kosteczkę
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • 1,5 dużego serka topionego (np. naturalny lub szynkowy)
  • 1/6 papryki czerwonej pokrojonej w kosteczkę
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka startego sera
  • sałata do ozdoby
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano
  • jajko i bułka tarta do panierki

Sposób przygotowania:

Faszerowane pieczarki
1) Z pieczarek wydrążyć nóżkę i blaszki, tak aby pozostały same białe kapelusiki 2) Pokroić w kostkę nóżki pieczarek i podsmażyć na masełku z cebulką, szynką i papryką, a następnie przyprawić pieprzem, solą i papryką czerwoną oraz dodać pietruszkę 3) Do podsmażanych na patelni pieczarkowych nóżek, z cebulką, szynką i papryką wrzucić serek i wszystko razem zmieszać, tak aby powstał lepki farsz (ja to robię za pomocą drewnianej łyżki - najpierw rozdrabniam i miażdżę serek na patelni obok składników, a później mieszam go z tymi składnikami) 4) Otrzymany farsz umieścić w pieczarkach 5) Wysypać bułkę tartą na talerz i dodać do niej dosyć dużą ilość oregano i granulowanego czosnku, następnie każdą pieczarkę obtoczyć w jajku i przyprawionej bułce 6) Pieczarki smażyć na głębokim oleju tak, aby powstała złocista panierka 7) Pod koniec smażenia pieczarki można posypać startym serem 8) Pieczarki wyłożyć na talerz i przyozdobić sałatą Smacznego !!! :)