jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Filet drobiowy z bobem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Osobiście bardzo lubię bób, więc jeśli tylko mam możliwość staram się go podawać w różnych formach. Z filetem smakuje każdemu, więc polecam.

Filet drobiowy  z bobem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet drobiowy z bobem

 

  • Składniki na 2 duże kieszonki:
  • 1 duży podwójny filet z kurczaka,
  • Około 25 dag bobu,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • Około 5 dag sera żółtego,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska

 

Sposób przygotowania:

Filet drobiowy z bobem
Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowany odcedzamy i obieramy ze skórki. Obrany dzielimy na 2 części, w proporcji 2/3 do 1/3. Ser oraz paprykę kroimy w paski (słupki). Filet myjemy, osuszamy i dzielimy na dwie części. W każdej części nacinamy dość głęboką kieszeń. Zarówno środek kieszeni jak i wierzch fileta oprószamy przyprawami. Przygotowanym bobem (2/3 przygotowanego), serem oraz papryka wypełniamy kieszenie fileta. Miejsce łączenia delikatnie spinamy wykałaczkami. Tak nadziane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy pozostałym bobem (1/3 części) polewamy śmietanką i wstawiamy do piekarnika. Kieszenie pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Filet drobiowy  z bobem
Filety myjemy , osuszamy i doprawiamy do smaku
Filet drobiowy  z bobem
Bób gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu usuwamy skórkę
Filet drobiowy  z bobem
Papryką, serem i bobem napełniamy kieszenie filetu
Filet drobiowy  z bobem
Kieszenie posypujemy bobem zalewamy śmietanką