reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Filet z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Polecam lekki gulasz z kurczaka w domowym słodko kwaśnym sosie z nutą pomarańczy -podałam z goframi ziemniaczanymi.

Filet z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym

 

  • 1 filet z kurczaka ( podwójny ale mały)

 

  • litr bulionu lub rosołu drobiowego

 

 

 

  • 2 cm kawałek świeżego imbiru

 

 

  • 1 cebula

 

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( kopiata)

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 1/ 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

 

 

  • Mąka do obtoczenia mięsa

 

  • 1 łyżka do zagęszczenia sosu ( nie koniecznie)

 

  • 2-3 łyżki oleju do obsmażenia mięsa

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym
Filet myjemy i kroimy na kawałki ( u mnie 1x3 cm) obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym oleju. dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę- chwilę obsmażamy i podlewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie,starty korzeń imbiru, koncentrat pomidorowy, miód i sok z pomarańczy- dusimy razem 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ostrą paprykę- ilość zależy od nas samych, ja wolę lekką pikantną wersję.
Filet z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym
Stopień ostrości zależy tylko od nas samych- ja lubię lekkio pikantne, ale wyczuwalne smaki