justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Filety z kurczaka w sosie kaparowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Polecam wszystkim gospodyniom przepis na filety z kurczaka w sosie kaparowym, których smak i aromat wzbogaci bulion Podravka i Vegeta Mix.

Filety z kurczaka w sosie kaparowym

Składniki:

Filety z kurczaka w sosie kaparowym

 

  • 4 filety z kurczaka,
  • 1 opakowanie Vegety Mix do kurczaka,
  • 1/2 litra bulionu drobiowego firmy Podravka,
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 3 łyżki masła,
  • sok i skorka z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sól,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka w sosie kaparowym
Łyżeczkę mąki zrumienić z łyżką masła. Wlać zimny bulion drobiowy Podravka i mieszając zagotować. Wsypać kapary. Dodać sok z cytryny i szczyptę cukru. Gotować 5 minut. Doprawić solą do smaku. Filety natrzeć skórką z cytryny i Vegetą Mix do kurczaka. Obsmażyć na dwóch łyżkach masła. Wlać wino i dusić 20 minut. Wyłożyć na półmisek. Podawać z ziemniakami, polane gorącym sosem kaparowym.