beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Flaczki wołowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Flaczki wołowe

Składniki:

Flaczki wołowe

 

Sposób przygotowania:

Flaczki wołowe
Flaki dokładnie umyć, sparzyć gorącą wodą, oskrobać nożem z  nieczystości, poodcinać czarne końcówki, spłukać, po czym włożyć do wrzącej wody i  gotować przez ok. 20 min pod przykryciem. Odcedzić, zagotować osoloną wodę, natomiast we wrzątku umieścić flaki, przykryć i  gotować na małym ogniu przez 4-5  godzin. Jak flaki staną się już całkiem miękkie, odcedzić je i  ostudzić. Pokrajać w  cienkie paseczki, warzywa oczyścić i  umyć, po czym poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w  piórka i  wymieszać z  warzywami. W garnku zagotować rosół, a  do wrzątku włożyć warzywa i  flaki, warstwami na zmianę. Do smaku osolić, dodać przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 min.