marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Florentynki w czekoladzie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki na ciasto wyrobić i zagnieść.Schłodzić.Posiekać owoce, sporządzić masę,ostudzić.Ciasto rozwałkować,rozłożyć na blasze,nadziać.

Florentynki w czekoladzie.

Składniki:

Florentynki w czekoladzie.

 

  • (na 20 porcji):
  • Ciasto:
  • 300 g.mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 g.cukru pudru,
  • 180 g.tłuszczu,
  • jajko,
  • cukier waniliowy,
  • sól.
  • Nadzienie:
  • 100 g.mieszanki kandyzowanych owoców,
  • 50 g.miodu,
  • 50 g.masła,
  • 125 ml śmietany 18%,
  • 150g.cukru pudru,
  • Dekoracja:
  • 150 g.wiórków kokosowych,
  • 200 g.polewy czekoladowej.

Sposób przygotowania:

Florentynki w czekoladzie.
Z podanych składników wyrobić i zagnieść gładkie ciasto,włożyć ulepione w kulę do woreczka.Schłodzić z godzinę w lodówce.Posiekać kandyzowane owoce,a w rondelku zagotować masę ze śmietany,miodu,masła i cukru,dodać wiórki kokosowe i posiekane owoce.Masę odstawić do schłodzenia.Ciasto rozwałkować na pap- -ierze do pieczenia na kształt prostokąta i przenieść na blachę wy- -łożoną drugim kawałkiem papieru,górny papier usunąć z ciasta. Posmarować wierzch ciasta masą kokosową.Piec ciasto ok.30 min. w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C.Po upieczeniu wystudzić i pokroić w romby.Brzegi kawałków ciastek maczać w polewie czekoladowej i odstawić do zastygnięcia.