Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Frykadelki z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste, zawijane w wędzony boczek kotleciki.

Frykadelki z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frykadelki z boczkiem

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kromka pszennego chleba
  • olej do smażenia
  • 7-8 długich plasterków wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Frykadelki z boczkiem
Do mięsa dodać namoczony wcześniej w wodzie i odciśnięty z niej chleb (można go zastąpić bułką kajzerką). Dodać też cebulę pokrojoną w dużą kostkę, posiekany czosnek, jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięsną masę podzielić na 7-8 części. Z każdej uformować niedużą, podłużną frykadelkę. Każdą zawinąć w plasterek boczku, zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie odwijał. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść na niego owinięte boczkiem frykadelki. Smażyć je na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Frykadelki z boczkiem
Namoczona w wodzie kromka pszennego chleba.
Frykadelki z boczkiem
Mięso mielone z dodatkiem cebuli chleba jajka i przypraw.
Frykadelki z boczkiem
Frykadelki uformowane z mięsnej masy i owinięte boczkiem.
Frykadelki z boczkiem
Owinięte boczkiem frykadelki smażone na rozgrzanym oleju.