slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Frytki z marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Frytki marchewkowe są ciekawą i pyszną alternatywą dla frytek ziemniaczanych. Mogą stanowić dodatek do obiadu.

Frytki z marchewki

Składniki:

Frytki z marchewki

 

  • 0,5 kg marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pół łyżeczki suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Frytki z marchewki
Marchew obieramy ze skórki i myjemy w wodzie. Następnie kroimy w cienkie paski tak jak frytki. Posypujemy solą, rozmarynem i tymiankiem oraz polewamy olejem.Mieszamy tak aby każda marchewka była pokryta przyprawami i olejem.

Przekładamy do naczynia w którym będziemy piec i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy przez ok. 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 stopni aż marchewka będzie miękka i lekko chrupiąca.