jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Francuskie rożki z gruszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 13

To niezwykle szybki w przygotowaniu deser! Słodkie gruszki, chrupiące ciasto i aromatyczny, orzechowy wierzch sprawiają, że jedna porcja to za mało!

Francuskie rożki z gruszką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie rożki z gruszką

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Francuskie rożki z gruszką

ETAP 1

Francuskie rożki z gruszką
Rozwinięte ciasto dzielimy na kwadraty

Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 6 dużych ).

ETAP 2

Francuskie rożki z gruszką
Pokrojone gruszki skrapiamy sokiem z cytryny

Gruszki obieramy, kroimy w drobną kostkę, którą skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny

ETAP 3

Francuskie rożki z gruszką
Na środek kwadratów wykładamy owoce

Na każdym wydzielonym kawałku ciasta nakładamy porcje przygotowanych owoców. Wierzch gruszek delikatnie oprószamy cynamonem.

ETAP 4

Francuskie rożki z gruszką
Sklejone rożki smarujemy jajkiem

Po nałożeniu farszu kwadraty składamy tworząc rożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy przy pomocy widelca- wówczas otrzymujemy ozdobne wykończenie.
Gotowe rożki przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

ETAP 5

Francuskie rożki z gruszką
Wierzch rożków przed pieczeniem posypujemy cukrem i orzechami

Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym oraz siekanymi orzechami.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Rożki pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta. Upieczony deser studzimy i możemy podawać:).