-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Knedle z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do tej pory wiśnie wykorzystywałam do ciasta , muffinek. Pomyślałam ,że czas na obiad z tymi owocami w roli głównej. Pierwszą myślą były knedle...Może trochę pracochłonne ale efekt końcowy wart czasu przygotowania.

Knedle z wiśniami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Knedle z wiśniami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z wiśniami
Wiśnie umyć i usunąć pestki. Posypać cukrem. Ziemniaki obrać i ugotować. Wygnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Wystudzić. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę oraz szczyptę soli do smaku. Jeśli ciasto będzie się jeszcze kleiło dodać trochę mąki. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.

Następnie odrywać sobie kawałek ciasta. Rozpłaszczać na dłoni. Kłaść po trzy wiśnie i zlepiać w kulkę.

Lekko obtoczyć w mące z wierzchu. W dużym garnku ugotować lekko osoloną wodę. Wrzucać knedle i gotować na małym ogniu około 8 minut od wypłynięcia.

Podawać posypane cukrem lub polane jogurtem. 
Knedele z wiśniami
Wiśnie umyć , usunąć pestki i posypać cukrem.
Knedele z wiśniami
Ziemniaki obrać, ugotować i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Knedele z wiśniami
Do ugotowanych i wystudzonych ziemniaków dodać mąkę ,jajko oraz szczyptę soli.
Knedele z wiśniami
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto .W razie potrzeby dodać mąkę. Tyle aby ciasto się nie kleiło do rąk.
Knedele z wiśniami
Odrywać kawałek ciasta. Rozpłaszczać na dłoni. Kłaść po trzy wiśnie.
Knedele z wiśniami
Z ciasta formować kulki i wrzucać na lekko osolony wrzątek.