Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlet mielony z ryżem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świeży czosnek można zastąpić czosnkiem granulowanym.

Kotlet mielony z ryżem i marchewką

Składniki:

Kotlet mielony z ryżem i marchewką

 

Sposób przygotowania:

Kotlet mielony z ryżem i marchewką
Ryż i marchewkę ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Mięso mielone włożyć do miski, wsypać zimny ugotowany ryż, drobno pokrojoną marchewkę, posiekaną cebulę razem ze szczypiorem, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbić jajko. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą musztardą i mieloną gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.