dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kotlety jarzynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo smaczne kotleciki, sporządzone z gotowanych jarzyn. Idealnie dla osób, które unikają mięsnych potraw.

Kotlety jarzynowe

Składniki:

Kotlety jarzynowe

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jarzynowe

Gotowanie warzyw:

Kotlety jarzynowe
Oczyszczone warzywa gotujemy do miękkości.

Jarzyny oczyszczamy i płuczemy. Gotujemy z dodatkiem przypraw do smaku do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

Przygotowanie masy warzywnej:

Kotlety jarzynowe
Ugotowane warzywa dokładnie miksujemy.

Ugotowane warzywa dokładnie miksujemy. Dodajemy jajko oraz przyprawy do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy odrobinę bułki tartej. Dokładnie wyrabiamy masę.

Przygotowanie kotletów:

Kotlety jarzynowe
Z masy jarzynowej formujemy zgrabne kotlety.

Z masy warzywnej formujemy zgrabne kotlety. Kotlety smażymy z obu stron na wolnym ogniu, na złotobrązowy kolor. Smacznego.