darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Kotlety mielone zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kotlety mielone zapiekane

Kotlety mielone zapiekane

Składniki:

Kotlety mielone zapiekane

 

  • 50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • bułka kajzerka,
  • pasztet drop
  • jajko,
  • łyżka zielonej pietruszki świeżej lub suszonej,
  • sól, pieprz,
  • 10 dag sera łagodnego w smaku,
  • kilka pieczarek,
  • 4 dag masła,
  • 5 łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone zapiekane
Wyrobić mielone mięso z dodatkiem namoczonej i odciśniętej bulki, jajkiem, pasztetem , zieloną pietruszką i przyprawami do smaku. Uformować 5 sztuk okrągłych lub podłużnych kotletów, otoczyć je w tartej bułce i usmażyć. Można dla urozmaicenia w każdy kotfet podczas formowania włożyć cienki plasterek sera. Na usmażone kotlety położyć po krążku sera, na ser ułożyć plasterki umytych i osaczonych z wody pieczarek, oprószyć mieloną papryką. Na każdy kotlet rozdzielić masło i na kilka minut przed podaniem wstawić do gorącego piekarnika. Podawać, gdy ser zaczyna spływać z kotletów, polane tłuszczem, w którym się zapiekały.