Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotleciki z soczewicą i ostrą papryką są smaczne i lekko pikantne.

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1/2 szkl soczewicy czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • 1 bułka kajzerka
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą
Mięso umyć, pokroić na kawałki, przemielić w maszynce. Soczewicę umyć, zamoczyć na 1 godzinę, ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, osaczyć, ostudzić. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażyć na łyżce oleju. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować owalne, spłaszczone kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmazone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.
Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą
Cebulę marchew i czosnek podsmażyć na oleju
Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą
Wszystkie przygotowane składniki dokładnie wymieszać
Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą
Formować owalne spłaszczone kotleciki i obtaczać w bułce tartej
Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą
Kotlety smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju