Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z kapustą i sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotleciki z mielonej wieprzowiny z kapustą pekińską i ziołami, podane na sosie śmietanowo-pieczarkowym.

Kotleciki z kapustą i sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z kapustą i sosem pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kapustą i sosem pieczarkowym
Do mięsa dodać połowę pokrojonej w kostkę cebuli, jajko, posiekaną kapustę, trochę pieprzu, przyprawę w płynie i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże, owalne kotleciki, kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na średnim ogniu, na rumiano z obu stron. Usmażone kotleciki zdjąć z patelni. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić resztę pokrojonej w kostkę cebuli. Do cebuli dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, usmażyć je, doprawić solą i pieprzem. Grzyby oprószyć mąką, wymieszać. Do grzybów wlać śmietanę i szklankę wody. Zagotować, cały czas mieszając. Kotleciki podawać z sosem.
Kotleciki z kapustą i sosem pieczarkowym
Mięso mielone z dodatkiem kapusty cebuli jajka i przypraw.
Kotleciki z kapustą i sosem pieczarkowym
Kotleciki uformowane z mięsnej masy smażone na oleju.
Kotleciki z kapustą i sosem pieczarkowym
Reszta pokrojonej cebuli szklona na tłuszczu po smażeniu mięsa.
Kotleciki z kapustą i sosem pieczarkowym
Śmietana i woda dodane do podsmażonych z cebulą grzybów.