missMarietta

missMarietta

Kucharz
[Przepisów: 10]

kotleciki z soczewicy, bazylii i curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

oto wariacja na temat zwykłych wegetariańskich kotlecików z soczewicy.

kotleciki z soczewicy, bazylii i curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

kotleciki z soczewicy, bazylii i curry

 

Sposób przygotowania:

kotleciki z soczewicy, bazylii i curry
cebulkę i pieczarki drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek - smażymy 8 minut. W tym samym czasie soczewicę z puszki wraz z wodą gotujemy około 8 minut, żeby bardziej zmiękła. Soczewicę, cebulę i pieczarki odstawiamy na 15 minut, żeby się ostudziły i nie poparzyły nas podczas formowania klopsików. Gdy soczewica i pieczarki z cebulką będą już przestudzone wrzucamy je do jednej miski, dodajemy 1 surowe jajko, bułkę tartą, curry, tymianek, sól, pieprz oraz świeżo poszatkowaną bazylię. Mieszamy ręką i formujemy ok 7cm kotleciki. Smażymy je na rozgrzanej oliwie z oliwek po 5 minut z każdej strony.
kotleciki z soczewicy, bazylii i curry
drobno posiekaną cebulkę i pieczarki smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
kotleciki z soczewicy, bazylii i curry
świeżo zerwane listki bazylii powinniśmy posiekać tuż przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami, aby uniknąć jej wysuszenia.
kotleciki z soczewicy, bazylii i curry
składniki widoczne na zdjęciu mieszamy ręką. Bułkę tartą dosypujemy stopniowo aż masa nie będzie się bardzo lepić do rąk i da się z niej bezproblemowo uformować kotleciki.
kotleciki z soczewicy, bazylii i curry
idealnie usmażone kotleciki powinny mieć delikatną jasnobrązową skórkę.