gosia19761

gosia19761

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Koziołki w piekiełku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Troszkę inna wersja lecza...

Koziołki w piekiełku

Składniki:

Koziołki w piekiełku

 

 

 

 

 

  • 3 cebule

 

  • 4 ząbki czosnku ( można dodać mniej)

 

  • 0,5 szkl. ketchupu

 

  • 1/3 papryczki chilli(lub więcej, jeśli lubimy ostre potrawy)

 

  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, odrobina cukru.

 

  • dodatkowo:

 

  • kilka cienkich parówek

 

Sposób przygotowania:

Koziołki w piekiełku
Cebulę obrać , pokroić w piórka i przysmażyć na patelni.

Paprykę oczyścić z gniazd, pokroić w prążki i wrzucić do usmażonej cebuli.

Dusić pod przykryciem.

Pomidory włożyć na chwilkę do wrzącej wody, wyjąć i zdjąć skórę,

następnie pokroić w małą kostkę i umieścić w garnku z papryką.

Całość należy dusić na mniejszym ogniu, pod przykryciem, aż papryka nam zmięknie a pomidory rozgotują się .

Między czasie obieramy cukinię, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

Kostki cukinii smażymy na patelni na oleju, co jakiś czas mieszając, do chwili jej zmięknięcia ( ja dodałam cukinię do prawie miękkiej papryki)

Miękkie kosteczki cukinii umieszczamy w garnku z papryką, dodajemy ketchup, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu.

Paróweczki przekrawamy na pół, każdy z końców nacinamy nożem kształt krzyżyka, nie za głęboki.

Wkładamy na patelni na rozgrzany tłuszcz i chwilkę smażymy ,aż końce parówek zaczną wywijać się w różki.

Tak przygotowane parówki wrzucamy do lecza.

Podajemy na ciepło .