kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kokosowe ciasto Bounty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto o bajecznym smaku batonika Bounty. Strasznie wciągające, nie można przestać na jednym kawałku.

Kokosowe ciasto Bounty

Składniki:

Kokosowe ciasto Bounty

 

  • (na blaszkę 25x37cm)

 

  • Na ciasto:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Na masę kokosową:
  • Szklanka mleka kokosowego
  • ½ szklanki mleka tłustego
  • 200g wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Na czekoladowy ganache:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 100ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasto Bounty
Ciasto: Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier, a następnie żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj aż masa będzie jednolita. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Masa kokosowa: Mleko, i mleko kokosowe podgrzać. do ciepłego mleka dodać żelatynę,a kiedy się rozpuści wiórki kokosowe. Schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo mieszaninę kokosową. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto. Czekoladowy ganache: Śmietankę podgrzać w garnku i dodać połamane w kostki czekolady. Masę czekoladową wyłożyć na warstwę kokosową. Schłodzić w lodówce.