SUPERPRZEPIS

Kokosowy tort z truskawkami

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kokosowy tort z truskawkami Więcej zdjęć (6)

Jeden z naszych ulubionych kremów budyniowych plus truskawki i biszkopt, takim szybkim i pysznym tortem zaskoczyłam rodzinkę w nasze małe święto :)

Składniki:

Kokosowy tort z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy tort z truskawkami
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować aż piana będzie lśniąca. Dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypać obie mąki i wymieszać. Nałożyć do tortownicy (śr. 23 cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35-40 minut. Wystudzić.

Krem: Do garnka wlać 800 ml mleka, dodać cukier i wiórki kokosowe, gotować na małym ogniu 15 minut. Następnie W 100 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy, wlać do garnka, ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszysto, dodawać po łyżce budyniu, dokładnie ucierać.

Truskawki umyć, posuszyć, odszypułkować. Pokroić w kawałki. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty (mi najwygodniej nitką).

Dolny blat ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu i pokrojone truskawki itd do wykończenia składników. Wierzch tortu udekorować kilkoma truskawkami z szypułkami, schłodzić.  


Kokosowy tort z truskawkami
Białka ubić z cukrem, dodawać żółtka, następnie mąki, zmiksować
Kokosowy tort z truskawkami
Mleko zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi
Kokosowy tort z truskawkami
do miękkiego utartego masła dodawać po łyżce budyniu
Kokosowy tort z truskawkami
Na blacie biszkoptu rozsmarować krem kokosowy
Kokosowy tort z truskawkami
posypać truskawkami itd