osmola72

osmola72

Kuchcik
[Przepisów: 16]

Kołacze z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajny i ciekawy przepis

Kołacze z kapusty

Składniki:

Kołacze z kapusty

 

  • mąki pszennej, 2 dag drożdży, 1/4 szklanki letniego mleka, 4 dag masła, 2 surowe żółtka

Sposób przygotowania:

Kołacze z kapusty
Dokładnie wyrobione ciasto powinno odstawać od miski i ręki. Oczywiście możemy powierzyć pracę wyrabiania robotowi kuchennemu, będzie również smaczne. Gdy ciasto podrośnie w dwójnasób, formujemy z niego małe bułeczki, układamy je w odstępach na posmarowanej masłem blasze. Po 30—45 min., gdy bułeczki podrosną, smarujemy białkiem i do wgłębień wkładamy wcześniej przygotowane nadzienie z kapusty. Małą główkę -cukrowej kapusty podzielić na ćwiartki, obgotować przez 15 min., nieco ochłodzić, jak najdrobniej posiekać i przesmażyć w smalcu wraz z drobno posiekaną średnią cebulą. Posolić, dodać pieprz do smaku. Żółty, (lekko osuszony) ser zetrzeć. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników nadzienie nakładać do wgłębień w bułeczkach; kołacze smarujemy lekko jajem i pieczemy w średnio gorącym piekarniku, uważając, by się zbytnio nie zrumieniły. Są równie atrakcyjnym pieczywem jak kołacze z cebulą. Podaje się je ciepłe „prosto z pieca", zamiast pasztecików, do zup lub do herbaty.

Tagi:

sery ciasto ser