Sposób przygotowania:
Kołacze z kapusty
Dokładnie wyrobione ciasto powinno odstawać od miski i ręki. Oczywiście możemy powierzyć pracę wyrabiania robotowi kuchennemu, będzie również smaczne. Gdy ciasto podrośnie w dwójnasób, formujemy z niego małe bułeczki, układamy je w odstępach na posmarowanej masłem blasze. Po 30—45 min., gdy bułeczki podrosną, smarujemy białkiem i do wgłębień wkładamy wcześniej przygotowane nadzienie z kapusty. Małą główkę -cukrowej kapusty podzielić na ćwiartki, obgotować przez 15 min., nieco ochłodzić, jak najdrobniej posiekać i przesmażyć w smalcu wraz z drobno posiekaną średnią cebulą. Posolić, dodać pieprz do smaku. Żółty, (lekko osuszony) ser zetrzeć. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników nadzienie nakładać do wgłębień w bułeczkach; kołacze smarujemy lekko jajem i pieczemy w średnio gorącym piekarniku, uważając, by się zbytnio nie zrumieniły. Są równie atrakcyjnym pieczywem jak kołacze z cebulą. Podaje się je ciepłe „prosto z pieca", zamiast pasztecików, do zup lub do herbaty.