Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Kołduny białoruskie z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kołduny są jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni wschodniej

Kołduny białoruskie z sosem grzybowym

Składniki:

Kołduny białoruskie z sosem grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Kołduny białoruskie z sosem grzybowym
Ziemniaki trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane, dodajemy mąkę, jedno jajko, sól i pieprz. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem, dodajemy jedno jajko i namoczone w mleku lub wodzie bułki. Z masy formujemy kulki o wadze około 10 dkg. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni na łyżce oleju. Dodajemy posiekane grzyby, smażymy chwilkę, po czym wlewamy białe wino. Kiedy odparuje, dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażymy łyżkę ciasta ziemniaczanego, w którą wkładamy kulkę z mięsa i jeszcze raz nakładamy na to drugą warstwę ciasta. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Powtarzamy tę czynność aż do wyczerpania składników. Wszystkie kołduny przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 170 stopniach przez około 5-6 minut. Przed podaniem polewamy każdą porcję przygotowanym wcześniej sosem grzybowym.