marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kolorowa lazania z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lazania zaliczana jest do kuchni włoskiej, a w tym do makaronów, płatami którymi przekłada się mięso mielone, grzyby, a także warzywa. Danie można również przyrządzić na słodko z owocami, np. bananami.

Kolorowa lazania z warzywami

Składniki:

Kolorowa lazania z warzywami

  • 1 opakowanie płatów lazanii,
  • 200 g. mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
  • 1 średnia cukinia,
  • 3 świeże kolorowe papryki,
  • 1 cebula,
  • 15 dag. sera cheddar,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz biały mielony,
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego,
  • sos tabasco lub ketchup.

Sposób przygotowania:

Kolorowa lazania z warzywami
Płaty lazanii po wypakowaniu wrzucić na lekki osolony wrzątek w dużym i szerokim garnku i dodać odrobinę oleju, by płaty się nie sklejały. Przemieszać je również płaską drewnianą łopatką lub kopystką. Gotować "al dente" przez 15 minut, następnie odcedzić i przelać na durszlaku makaron zimną wodą.

Mięso mielone drobiowe lub wieprzowe obsmażyć na oleju z posiekaną cebulką, doprawić, wyjąć i odsączyć na talerz. Pozostałe jarzyny jak paprykę świeżą i cukinię, a czasem też grzyby leśne lub pieczarki oczyścić, opłukać, obrać i pokroić na plastry oraz również obsmażyć lub obgotować.

Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C, a naczynie żaroodporne prostokątne natłuścić, na dnie ułożyć jedne płat makaronu i przełożyć warstwą mięsa mielonego i warzyw i tak na przemian. Na koniec zetrzeć ser na tarce z grubymi oczkami. Wstawić naczynie z lazanią do piekarnika i piec przez 40 min. Na 10 min. przed wyjęciem dania, posypać je startym serem i zapiec ponownie.

Potem wyjąć naczynie przez rękawice i postawić na kuchence. Pokroić i podawać z sosem tabasco lub ketchupem łagodnym.