darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Kolorowa sałatka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotowane składniki na sałatkę wymieszać z sosem i posypać zieleniną.

Kolorowa sałatka

Składniki:

Kolorowa sałatka

 

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 główka endywii
  • 1 pęczek młodych cebulek ze szczypiorkiem
  • 400 g pomidorów
  • 2 małe cukinie
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki octu ziołowego
  • po 2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • 1 pęczek różnych ziół takich,
  • jak: bazylia, szczypiorek
  • i estragon

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa sałatka
Ząbek czosnku przekroić na pół i natrzeć nim dużą salaterkę. Sałatę pokroić w szerokie paski, opłukać na sicie zimną wodą i osaczyć. Cebulkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Pomidory umyć, wytrzeć i pokroić na ósemki, usuwając przy tym nasady ogonków. Cukinię i rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion i białych włókien i pokroić w paski. Łodygi selera oczyścić, umyć i po¬kroić w plasterki. Ocet wymieszać z solą, pieprzem, olejem i cukrem. Zioła posiekać. Przygotowane składniki na sałatkę wymieszać z sosem i posypać zieleniną.