Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kolorowe placuszki z gotowanego mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i szybkie do zrobienia placuszki z mięsa gotowanego.

Kolorowe placuszki z gotowanego mięsa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe placuszki z gotowanego mięsa

 

  • 25-30 dag gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe placuszki z gotowanego mięsa
Ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i szczypior drobno posiekać. Do miski wlać surowe jajka, roztrzepać, dodać mięso, mąki, cebulę, szczypior, majonez. pozostałe przyprawy, wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i rumienić obie strony placuszków na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Kolorowe placuszki z gotowanego mięsa
Mięso pokroić w kostkę cebulę i szczypior posiekać
Kolorowe placuszki z gotowanego mięsa
Do miski włożyć wszystkie przygotowane składniki
Kolorowe placuszki z gotowanego mięsa
Dodać przyprawy doprawić do smaku i dokładnie wymieszać
Kolorowe placuszki z gotowanego mięsa
Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć na złoty kolor