Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Kolorowy cukiniowy lunch

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie dla odważnych, którzy lubią eksperymentować z połączeniem różnych smaków!

Kolorowy cukiniowy lunch Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kolorowy cukiniowy lunch

 

  • 1 mała cukinia
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka chutney`a buraczanego (patrz moje przepisy)
  • oliwa do podsmażenia
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 1/2 ogórka zielonego

Sposób przygotowania:

Kolorowy cukiniowy lunch
Cukinię obrać i przekroić na połówki. Łyżeczką od herbaty wydrążyć środki z pestkami. Cukinię pokroić w 0,5 centymetrowe paski. Seker porządnie umyć i pokroić w ok. 1 cm. kawałki. Na patelnię wlać oliwę i podsmażać ok. 5 min. cukinię razem z selerem. Podlać odrobiną wody i przykryć pokrywką, by warzywa się poddusiły. Dusić muszą się tak długo, aż będziemy zadowoleni z efektu. Ja lubię lekko aldente, kiedy mogę przegryźć jeszcze warzywa. Gdy już poddusimy dodajemy koncentrat i chutney, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy też ogórka pokrojonego w plasterki. Łączymy wszystkie smaki i podajemy.
Smacznego!
Kolorowy cukiniowy lunch
Podsmażamy warzywa, dodajemy koncentrat i buraczany chutney - i prawie gotowe!

Tagi:

cukinia