Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kompot z 'trzech śliwek'

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny i mocno śliwkowy kompot.

Kompot z 'trzech śliwek'

Składniki:

Kompot z 'trzech śliwek'

 

  • ok. 800g śliwek węgierek
  • ok. 3/4 szklanki mirabelek żółtych
  • ok. szklanka mirabelek czerwonych
  • cukier ok. 1/2 szklanki (u mnie węgierki były słodkie - kierować się zasadą "do smaku")
  • ok. 3,5 litra wody

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot z 'trzech śliwek'
Śliwki dokładnie umyć, węgierki wypestkować. Mirabelki poprzekrawać na połówki i jeśli się da wyjąć pestki. Owoce zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować aż owoce puszcza kolor i zmiękną. Kompot doprawić do smaku cukrem - w zależności od tego czy owoce były kwaśne czy słodkie. Dodatkowo można dodać cynamon do smaku. Podawać schłodzony.

Tagi:

trzech śliwki