Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kompot zimowy z pigwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny zimowy kompot z jabłka, pomarańczy z aromatyczną pigwą. Idealny dodatek do niedzielnego obiadu!

Kompot zimowy z pigwą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot zimowy z pigwą

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot zimowy z pigwą
Jabłko i pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce w kawałki. Wrzucić do garnka. Wlać wodę, wsypać cukier i gotować 5 minut. Pomarańcze umyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Cytrynę umyć, wycisnąć sok. Gdy przestygnie, wlać sok z cytryny. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przelać kompot przez gęste sito (owoce można zjeść, zwłaszcza pigwa dobrze smakuje), wlać do dzbanka lub szklaneczek i podawać. Można cukier zastąpić miodem. Wtedy posłodzić dopiero gdy napój wystygnie
Kompot zimowy z pigwą
Jabłko i pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce w kawałki. Wrzucić do garnka. Wlać wodę, wsypać cukier i gotować 5 minut.
Kompot zimowy z pigwą
Pomarańcze umyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Cytrynę umyć, wycisnąć sok.
Kompot zimowy z pigwą
Następnie przelać kompot przez gęste sito (owoce można zjeść, zwłaszcza pigwa dobrze smakuje), wlać do dzbanka lub szklaneczek i podawać.