aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Konfitura pomidorowa z chilli i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kolejny pomysł jak zamknąć lato w słoiku na dłużej.Taka konfitura nadaje się idealnie jako dodatek do sosów, można jeść z nią chleb, wszelkiego rodzaju placki, dodawać ją do zapiekanek.

Konfitura pomidorowa z chilli i imbirem

Składniki:

Konfitura pomidorowa z chilli i imbirem

 

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 2 papryczki chilli (lub sambal oelek - 2 łyżeczki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 ml octu winnego

Sposób przygotowania:

Konfitura pomidorowa z chilli i imbirem
Sparzone i obrane pomidory pokroić. Chili pokroić, imbir z czosnkiem zetrzeć na tarce, dodać sos rybny, wymieszać. Wrzucić do garnka, dodać cukier i ocet. Wrzucić pokrojone pomidory. Gotować na małym ogniu około 40minut, często mieszając.

Przełożyć do przygotowanych wcześniej słoiczków( umytych i wyparzonych) zawekować. 

Tagi:

pomidory