Małgośka B.

Małgośka B.

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami- smaczny dodatek do kanapek czy mięs. Czerwona cebula, cukrem, śliwkami i sami sprawdźcie:)

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami

 

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 200-300g suszonych śliwek
  • 2-3 łyżki domowego dżemu śliwkowego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru białego lub brązowego
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami
Przygotowanie:
Cebule obierz i pokrój w piórka. Każdą śliwkę przekrój na 2-3 części. Śliwki wymieszaj z cebulą. Oliwę rozgrzej na patelni. Wrzuć cebulę wraz ze śliwkami. Następnie posyp 2 łyżkami cukru. Wszystko smaż na niewielkim ogniu, do momentu aż cukier zacznie się karmelizować. Wtedy dodaj 2 -3 łyżki dżemu śliwkowego. Wymieszaj dobrze wszystko. Smaż (cały czasz na małym ogniu) i mieszaj przez 20 minut. Gdyby zaczęło przywierać, podlej małą ilością wody. Ciągle mieszaj. Po 20 minutach jeszcze raz podlej odrobiną wody. Przykryj i duś przez około 30 minut. Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami gotowa. Jedz i smakuj

ETAP 1:

Cebule obierz i pokrój w piórka. Każdą śliwkę przekrój na 2-3 części. Śliwki wymieszaj z cebulą. Oliwę rozgrzej na patelni. Wrzuć cebulę wraz ze śliwkami. Następnie posyp 2 łyżkami cukru. Wszystko smaż na niewielkim ogniu, do momentu aż cukier zacznie się karmelizować. Wtedy dodaj 2 -3 łyżki dżemu śliwkowego. Wymieszaj dobrze wszystko. Smaż (cały czasz na małym ogniu) i mieszaj przez 20 minut. Gdyby zaczęło przywierać, podlej małą ilością wody. Ciągle mieszaj. Po 20 minutach jeszcze raz podlej odrobiną wody. Przykryj i duś przez około 30 minut. Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami gotowa. Jedz i smakuj

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami
Bardzo, bardzo smaczna propozycja na kanapkę i do mięsa