pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Kopytka z ziemniaków i twarogu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięciutkie, żółciutkie kopytka z ziemniaków i twarogu.

Kopytka z ziemniaków i twarogu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z ziemniaków i twarogu

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z ziemniaków i twarogu
Ziemniaki gotujemy, odlewamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy 2 szklanki mąki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1/2 łyżeczki kurkumy i sól do smaku. Wszystko dobrze zagniatamy. Z ciasta formujemy wałki, oprószamy lekko mąką i tniemy na ukos małe kopytka wielkości ok. 4-5 cm. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku małymi partiami, mieszamy drewnianą łyżką i czekamy do czasu, aż wypłyną na powierzchnię ok. 2-4 minuty. Ugotowane kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Gotowe kopytka możemy polać śmietaną, jogurtem, sokiem owocowym lub posypać skwarkami i cebulką.
Kopytka z ziemniaków i twarogu
Ziemniaki i twaróg mielimy-dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Kopytka z ziemniaków i twarogu
Z ciasta formujemy wałki i oprószamy mąką.
Kopytka z ziemniaków i twarogu
Tniemy na ukos małe kopytka wielkości około 4-5 cm.
Kopytka z ziemniaków i twarogu
Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną.