Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kopytka ziemniaczane z wędzonym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ziemniaczane kopytka to szybkie, łatwe do przygotowania, smaczne danie

Kopytka ziemniaczane z wędzonym boczkiem

Składniki:

Kopytka ziemniaczane z wędzonym boczkiem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczane z wędzonym boczkiem
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Zimne ziemniaki przełożyć na stolnicę, dodać mąkę i jajka, szybko zagnieść ciasto. Następnie z ciasta utoczyć wałeczki o średnicy ok 2 cm. Lekko je spłaszczyć i pokroić w skośne kawałeczki. Kopytka wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować ok 4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z usmażonym boczkiem.