bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kopytka dyniowo-ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne kopytka z dodatkiem dyni, mają ładny kolor. Polecam jako dodatek do mięs lub sosów, ja bardzo często podsmażam na maśle i posypuję cukrem.

Kopytka dyniowo-ziemniaczane

Składniki:

Kopytka dyniowo-ziemniaczane

 

 

  • 500 gram puree z pieczonej dyni

 

 

 

 

  • 0,5 szklanki mąki krupczatki

 

 

  • olej

Sposób przygotowania:

Kopytka dyniowo-ziemniaczane
Ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj puree z dyni, wbij jajka, dodaj wszystkie rodzaje mąk i lekko posól. Ciasto zagnieć na jednolitą masę, jak się okażę że jest za rzadkie to dodaj odrobinę mąki.

Z ciasta uformuj wałeczki, a następnie wałeczki pokrój nożem na kopytka. Kopytka układaj na stolnicy wysypanej mąką.

W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i dolej odrobinę oleju, gotuj kopytka do momentu wypłynięcia na wierzch .