mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kopytka odsmażane na masełku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie odsmażane kopytka najbardziej cenią sobie moi najbliżsi

Kopytka odsmażane na masełku

Składniki:

Kopytka odsmażane na masełku

 

Sposób przygotowania:

Kopytka odsmażane na masełku
Ziemniaki gotuję, po czym studzę, ale jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę, pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Zmielone ziemniaki łączę z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkiem i solą. Zagniatam ciasto. Mąki dosypuję stopniowo, aby ciasto nie było zbyt twarde. Z ciasta lepię wałek, tnę go na małe kawałki. Wrzucam kopytka na osolony wrzątek i gotuję od wypłynięcia na wierzch ok. 3 minuty. Gdy kopytka wystygną, podgrzewam je na rozgrzanym maśle na patelni. Smażę kilka minut na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania złocistej skórki na kluseczkach. Podaję ze szklanką maślanki.