thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Koszyczki z papieru ryżowego z awokado

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kontrast smaków, barw i faktur - pyszne, efektowne przekąski idealne na imprezy:)

Koszyczki z papieru ryżowego z awokado

Składniki:

Koszyczki z papieru ryżowego z awokado

 

  • 6 arkuszy papieru ryżowego Tao Tao
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka na twardo
  • mała czerwona cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sol, pieprz do smaku
  • sok z limonki

Sposób przygotowania:

Koszyczki z papieru ryżowego z awokado
Arkusz papieru ryżowego zamoczyć na talerzu z letnią, przegotowaną wodą. Kiedy już będzie elastyczny umieścić w teflonowej formie do pieczenia muffinek. Tak postąpić z resztą. Układać dociskając do ścianek, a brzegi lekko zaginać, "pofalować". Odstawić do wysuszenia. Awokado, jajka i cebulkę pokroić w kostkę. Wymieszać i doprawić sola oraz pieprzem. Skropić limonką. Gdy koszyczki będą już suche, upiec je na złocisty kolor (obserwować, by nie przypalić) w piekarniku (ok. 10-15 min, w temp. 170 stopni). Będą delikatne i chrupiące. Do koszyczków nakładać sałatkę, dekorować majonezem. Można wymieszać ją od razu z majonezem. Można w takich koszyczkach umieścić inną sałatkę - ważne by nie była zbyt soczysta