Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Kawa prawdziwie po turecku, z cynamonem.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prawdziwa kawa po turecku nie jest zalewana, ale gotowana wielokrotnie.

Kawa prawdziwie po turecku, z cynamonem. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kawa prawdziwie po turecku, z cynamonem.

 

  • łyżeczka dobrze zmielonej, dobrej jakości kawy

 

  • 1/2 łyżeczki cukru

 

  • 1,5 filiżanki wody

 

Sposób przygotowania:

Kawa prawdziwie po turecku, z cynamonem.
W garnuszku umieszczamy wodę, kawę i cukier. Cukier dodajemy podczas parzenia, dodany po zaparzeniu całkowicie zmieniłby smak kawy. Gotujemy kawę do momentu, aż zacznie się pienić. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy cynamon. Znów wstawiamy i czekamy aż się spieni, odstawiamy. Czynność powtarzamy kilkakrotnie. Następnie przelewamy kawę do 1/3 wysokości filiżanki. Dodajemy odrobinę wody i czekamy aż fusy opadną. Gotowe!
Kawa prawdziwie po turecku, z cynamonem.
Kawa parzona po turecku, bardzo aromatyczna i smaczna.
Kawa prawdziwie po turecku, z cynamonem.
Kawa parzona po turecku, bardzo aromatyczna i smaczna.

Tagi:

kawa