agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kawowa impresja- babeczki kawowe po moje

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny deser w postaci babeczek o aksamitnym smaku delikatnej kawy

Kawowa impresja- babeczki kawowe po moje

Składniki:

Kawowa impresja- babeczki kawowe po moje

 

  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • mąka 1,5 szklanki
  • kawa rozpuszczalna 12 łyżeczek
  • mleko 1/2 szklanki
  • masło 130 g
  • sól 1 szczypta
  • polewa czekoladowa 1 opak
  • jajka 3 szt
  • cukier 1/2 szklanki
  • likier kawowy

Sposób przygotowania:

Kawowa impresja- babeczki kawowe po moje
Przygotować wszystkie składniki, następnie wykonać mieszankę kawową w postaci musu w tym celu należy przygotować kawę rozpuszczalną, następnie podgrzać mleko aby było gorące, nie należy go jednak zagotowywać. Następnie gorącym mlekiem zalać kawę rozpuszczalną, wlać likier kawowy, wymieszać, ostudzić. Jajka zmiksować z masłem za pomocą miksera, wlać kawę połączoną z mlekiem i z likierem, dodać cukier kryształ, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Całość miksować na jednolitą i puszystą masę. Powstałe ciasto dodać do foremek lub papilotek, i piec babeczki przez około 30-35 minut w temperaturze około 180 stopni C. Wyjąć babeczki i ostudzić je. Według przepisu podanego na opakowaniu rozpuścić polewę czekoladową i w dowolny sposób udekorować babeczki.

Tagi:

jajko kawa jajka