agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kawowa pokusa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kawowa pokusa - pyszny tort na każdą okazję o smaku kawowym

Kawowa pokusa

Składniki:

Kawowa pokusa

 

  • cukier 350 dag
  • jajka 7 szt.
  • mąka pszenna 150 g
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 0,5 sztuki
  • masa kawowa:
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 16 g cukru waniliowego
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • pół łyżeczki kawy zmielonej
  • 500 g masła
  • sok z 0,5 cytryny
  • śmietana 30% kremówka 0,5 litra
  • cukier puder 4 łyżki
  • śmietanfix 3 opakowania
  • posypka kolorowa 1 opakowanie
  • koraliki dekoracyjne 0,5 opakowania
  • flamastry dekoracyjne 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Kawowa pokusa
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Jaja sparzyć wrzątkiem, mąkę przesiać na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno w wysokim naczyniu, dodać następnie cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka proszek do pieczenia i cały czas miksować. Wsypać przesiana mąkę i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut. Piec do uzyskania złotego koloru biszkopta. Biszkopt podzielić na dwie równe części. Następnie wykonać masę kawową, w tym celu 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem w szerokim rondelku. Schłodzić mleko. Wlać do pół szklanki mleka i rozpuścić w mleku mąkę ziemniaczaną, wymieszać z żółtkami i wlać do wrzącego mleka, zagotować całość, efektem tego będzie budyń. Zdjąć z palnika i wystudzić zupełnie budyń. Czubatą łyżkę kawy rozpuszczalnej zalać dwoma łyżkami gorącej wody i rozpuścić kawę. Do wysokiej miski włożyć masło, zmiksować je z zimnym budyniem i miksować na jednolitą masę pozbawioną grudek. Na sam koniec wlać kawę rozpuszczoną i mieloną z wodą. Zmiksować całość. Oba krążki biszkoptowe należy nasączyć sokiem z cytryny, następnie nałożyć masę na jeden biszkopt, rozsmarować dokładnie masę. Po czym przykryć drugim biszkoptem. Zostawić kilka łyżek masy do dekoracji. W dalszej kolejności należy schłodzoną śmietankę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem na jednolitą masę. Masę wyłożyć na wierzch tortu. Rozsmarować równomiernie, masę kawową nałoży do szprycy i wedle uznania ozdobić tort. Posypać posypką i poukładać koraliki dekoracyjne. Przy pomocy flamastrów dekoracyjnych wykonać dekoracje na torcie.

Tagi:

jajko kawa jajka