Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Kabaczek gotowany w zsiadłym mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Sos można zagęścić kiełkami pszenicy.

Kabaczek gotowany w zsiadłym mleku

Składniki:

Kabaczek gotowany w zsiadłym mleku

 

  • (2 porcje):
  • 1 młody kabaczek
  • 2 jajka
  • 30 dag mięsa (mielone, duszone, dowolne)
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka stołowa kiełków pszenicy
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 4 dl zsiadłego mleka
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kabaczek gotowany w zsiadłym mleku
Kabaczek przekroić wzdłuż i wydrążyć środek. Z żółtka i zmiękczonych w wodzie lub mleku płatków owsianych, drobno posiekanych ziół i kiełków pszenicy oraz posolonego mięsa zrobić masę, do której na koniec dodać pianę z białek. Połówki kabaczka nafaszerować masą. Do garnka wlać zsiadłe mleko i zagotować, następnie włożyć nadziane kabaczki i gotować pod przykryciem na małym ogniu 10-15 minut.