Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kaczuszka z jabłkami i pomarańczami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kaczuszka pyszna, a sosik z nadzienia idealny do mięska.

Kaczuszka z jabłkami i pomarańczami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczuszka z jabłkami i pomarańczami

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczuszka z jabłkami i pomarańczami
Kaczkę sprawiamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oliwę, sól, pieprz i majeranek mieszamy razem i nacieramy kaczkę w środku i na wierzchu. Odstawiamy do lodówki na noc. Jabłka kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Pomarańcze obieramy ze skórki, miąższ oddzielamy od błonek, sok wyciskamy do jabłek, cząstki miąższu również. Dodajemy cynamon, majeranek i mieszamy. Nadziewamy kaczkę, zszywamy, żeby farsz nie wypłynął. Gotową do pieczenia kaczuchę wkładamy w rękaw do pieczenia, wrzucamy obraną i pokrojoną w ćwiartki pomarańczę, zawiązujemy szczelnie i pieczemy w temp 180*C ok 1 godz. W zależności od wago ptaka. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, pozbywamy się rękawa i wstawiamy kaczkę do zrumienienia na ok 10 min.
Kaczuszka z jabłkami i pomarańczami
Kaczkę sprawiamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
Kaczuszka z jabłkami i pomarańczami
Jabłka i pomarańcze mieszamy z cynamonem i majerankiem
Kaczuszka z jabłkami i pomarańczami
przygotowaną kaczkę wkładamy do rękawa i wstawiamy do piekarnika
Kaczuszka z jabłkami i pomarańczami
Pod koniec pieczenia pozbywamy się rękawa i rumienimy ptaka